Hipnoterapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Öncelikle hipnoterapi, hipnoz yöntemiyle yapılan bir tür tedavi çeşididir. Uzman hekim ya da klinik psikologlarca uygulanması gereken bir yöntemdir. Kişi, dış uyaranlara nispeten kapalı hale getirilerek bir çeşit trans haline getirildikten sonra uzman tarafından verilen telkinler ile bir zemin hazırlanır ve bu telkinler, kişinin sorunlarını çözmesine yardımcı olacak içeriklere sahiptir. Kimi zaman bir nesne yardımıyla kimi zamansa sözlü yöntemlerle hipnoz yapılabilir. Buradaki en önemli nokta kişinin telkine açık ve hipnoza gönüllü olmasıdır. Aksi halde hipnoterapi uygun olmayacaktır. Tabii bu trans halinde hastanın bilinci hala açık olmaktadır, dolayısıyla söylenenlerin farkında olup hatta yeri geldiğinde yargıda da bulunabilmektedir.

Hipnoterapi Tedavisi Nedir?

Bahsettiğimiz üzere bir nevi trans haline geçirip telkinler vermeyi içeren hipnoz yönteminin kullanımıyla sağlanan tedavi yöntemidir. Kişinin gönüllü ve telkine açık olması oldukça mühim ve gereklidir.

Hipnoterapi Nasıl Yapılır?

Gönüllü ve telkine açık olan hastanın, uzmanlar tarafından rahat bir pozisyonda telkine açık hale gelecek bir duruma getirilmesiyle sağlanır. Verilen telkinler, kişinin problemi için ulaşılması hedeflenen çözümlere gidişatı da kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bu noktada hastanın hayal gücünü kullanabilmesi de önemli olacaktır.

Hipnoterapi Tedavisi Kaç Seans İle Tamamlanır?

Tedavinin kaç seans süreceği kişinin kişilik yapısı, yaşadığı problemin ne olduğu gibi etkenlere bağlı olarak çokça değişkenlik gösterebilmekte ve gerekli seans sayısı da kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak başlangıçta haftada bir gibi nispeten sık gittikten sonra zamanla sıklığını azaltarak ilerlemek iyi olabilmektedir.

Hipnoterapi Yan Etkileri Nelerdir? Hipnoterapinin Yan Etkileri Var mıdır?

Hipnoterapinin genel anlamda olumsuz bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kişi zaten uyku pozisyonuna da geçmediği için uyanamamak gibi sorunlarla karşılaşılmamaktadır ve hipnoz sonrası kişilerin biyolojik fonksiyonlarında da herhangi bir olumsuz etki gözlenmemektedir. Ancak uzman olmayan kişilerce bilinçsiz yapılan hipnozlar, kişileri daha kötü etkileyebilme tehlikesini barındırır. Güvenilir uzmanları tercih etmek bu noktada sağlıklı olacaktır.

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.