Tedavi olmak ister misin ?
RANDEVU TALEP ET
Terapilere Geri Dön
EMDR
EMDR

EMDR

EMDR Terapisi Nedir? 

Emdr, Göz Hareketi Duyarsizlastirma ve Yeniden Isleme anlamina gelen alternatif bir terapi yöntemidir. 
rnTravma sirasinda beyin yasanan olayin bilgisini normal bir sekilde isleyemez. Travmatik anilarla ilgili olan ve onu hatirlatan herhangi bir tetikleyici durumda, olayin üzerinden ne kadar zaman geçmis olursa olsun olumsuz etkilenme devam etmektedir. Bir baska deyisle travmatik yasanti donmakta ve içten içe kisinin yasamini olumsuz etkilemektedir. Bu etkilenme gündelik yasamin isleyisinde istenmeyen zorluklara neden olmaktadir. (Kabus görme, uyku bozukluklari, sinirlilik, tahammülsüzlük, ani irkilme, iliski zorluklari, güvensizlik, güçsüzlük, suçluluk hissi, olumsuz ruh hali vb.) 


EMDR Terapisi ile Yaşadığım Travmayı Unutabilir Miyim?

Yasanan bir deneyimi beyinden tamamen silmek su an için imkansizdir. Üstelik kisi için tehdit ve tehlike  içeren durumlar beyinde olagandan daha yogun bir sekilde kodlanir. Hiçbir yöntemle travmatik aniyi unutmak yada silmek "Eternal Sunshine" filminde oldugu gibi mümkün degildir, buna EMDR de dahildir. EMDR ile travmatik yasantinin neden oldugu rahatsizlik veren bedensel belirtiler, rahatsizlik veren duygular ve  olumsuz inançlar etkisizlestirilir. Tüm bunlarin sonucunda olumsuz olarak depolanmis anilar bellekte yeniden islenerek, bu anilardan olumlu bilgiler üretilir.


EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

EMDR esas olarak soke edici bir olay sonrasi gelisen travma sonrasi stres bozuklugu yasayan insanlara yardim etmek için kullanilir, ancak panik bozukluktan bagimlilik ve sizofreniye kadar diger durumlarda da oldukça etkili oldugu kanitlanmis psikiyatrik bir tedavi yöntemidir.

EMDR, genellikle dogal afet, kaza, kayip, yas, savas, siddet ve  cinsel taciz gibi travmatik olaylarin sonrasinda gelisen olumsuz belirtiler için uygulanmaktadir. Ancak günümüzde birçok hastalik ve bozuklugun tedavi yönteminde de etkin oldugu görülmektedir. Ayrica EMDR terapisinin tercih edildigi durumlar su sekilde siralanabilir:

Korku ve kaygilar
Tüm olumsuz yasam deneyimleri
Kaygi bozukluklari, depresyon, öfke problemleri.
Aile içi çatisma, egitim ve is hayatinda zorlayici, stres yaratan durumlar.


Randevu Talep Et


EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır? 

EMDR, göz hareketleri ile beynin bu olumsuz duygulari isleyerek, donmus travmanin buzlarini kirmasini saglar. Geçmiste yasanan ilk soku bu olumsuz duygulardan ayirt etmesine yardimci olur. Beyinin sag ve sol yarim küreleri arasinda travmayi etkisizlestiren yeni baglantilar kurmayi hedefler.  Bunun için bedenin sag ve sol yarisina ardisik ritmik uyaranlar verilir, es zamanli olarak travmatik yasanti zihinde tekrar tekrar islenir. Genelde göz hareketleri kullanilir ama sart degildir. Isitsel ve dokunsal uyaranlarda siklikla kullanilmaktadir. Sag beden uyarisini sol beyin, sol beden uyarisini ise beyin islemektedir. Yani bir asimetri vardir. Beynin sol yarim küresi anlamlandirmadan sorumludur, sag yarim küresi ise daha çok duygusal yasanti ve deneyimlerden sorumludur. Travmatik yasanti o kadar yüklü bir veridir ki, sag beyin anlamlandirmasi için sol tarafa yeterince aktaramaz. EMDR'de nihai hedef travma durumunda yeterince kurulamayan beyin yarim küreleri arasinda baglanti kurmaktir. 


EMDR Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?

EMDR tedavisi sirasinda, tedavinin farkli asamalarina geçis için birkaç seans gereklidir. Toplam seans sayisi kisiye, belirtilerin ciddiyetine ve travmanin boyutuna bagli olarak degiskenlik göstermektedir

Randevu Talep Et
Daha Fazla Bilgi
Birlikte
Başarabiliriz
© 2024 Uzm. Dr. Elvan Çiçekçi. All Right Reserved.